ettgudagivetliv

Desmond Tutu är ärkebiskop och nobelpristagare i fred. Idag tänkte jag att mitt peppinlägg skulle vara några ord från hans bok ”Gud har en dröm”:

Vårt kompanjonskap med Gud kommer sig av det faktum att vi är skapade till hans avbild. Varje människa är skapad som denna gudomliga avbild. Det är ett obegripligt, förbluffande påstående i fråga om människorna. Det kan tyckas vara en menlös religiös sanning tills man hävdar det i en situation av orättvisa och förtryck och exploatering. /…/ Att behandla en människa som han eller hon var något annat, är inte bara fel, vilket det förvisso är; det är inte bara ett utslag av ondska, vilket det ofta är; inte bara smärtsamt, vilket det ofta måste vara för den som utsätts för det: det är i själva verket en hädelse, för det är som att spotta Gud i ansiktet. Var och en av oss är en ”bärare av Gud” som Paulus uttryckte ./…/ Enligt den kristna uppfattningen är Gud någon som iklädde sig vår mänskliga gestalt. Vår Gud sa ”I den mån ni har gjort det mot den minsta sv dessa, mina bröder, har ni även gjort det mot mig”

Sidorna 76-77. Från kapitlet ”Gud har bara oss”. Översättning av Lisbet Holst

Som kristna kan vi vara försäkrade att Alfa och Omega, alltings skapare, Hen som vet namnet på alla stjärnor från begynnelsen, långt innan Nasa upptäckt dem, vill ha en kärleksfull, demokratiskt vald relation med var och en av oss och inte lämnat oss ensamma att klara livets bördor. Bara genom att leva och att andas är vi utvalda och efterlängtade av Gud, genom att Gud själv andats liv i oss, satt evigheten i våra hjärtan och möjligheten, dörren öppen för en fördjupad relation. Vi kan som lärjungar vara maken, makan som samarbetar med Guds drömmar – enskilt och som församling. Vi kan mäta och möta oss själva i Guds strålande ljus och önskningar och löften och kärlek.